August. Pre množstvo ľudí čas dovoleniek a oddychu. A pre lukostrelcov? Čas najväčších sviatkov roka. Prečo? Pretože práve v tomto mesiaci sa už štandardne konajú jedny z najprestížnejších pretekov – majstrovstvá Európy v 3D lukostreľbe.

Tento rok sa šampionát konal po prvýkrát na Slovensku. Súťaž si nenechalo ujsť 159 slovenských lukostrelcov, ktorí v týždni od 19. do 23. augusta bojovali v lesoch a na lúkach neďaleko obce Varín pri Žiline.

Preteky boli skutočne medzinárodnou udalosťou, do Varína prišlo mnoho súťažiacich z Čiech, Maďarska, Rakúska, Holandska, Slovinska, Poľska, Portugalska, Dánska a dokonca z Indie.

Súťaž začínala ako každá iná. Po úvodnej registrácii pretekárov nasledovala kontrola náradia. Tá, vzhľadom na počet strelcov, trvala dva dni. Podujatie začalo večerným slávnostným programom v pondelok prebehol uvítací ceremoniál a slávnostný pochod národov obcou Varín.

Po úvodných ceremóniách sme sa v utorok prebudili do krutej reality súťaže. Štyri rozsiahle trate (A, B, C a D) pripravené pre štartujúcich znamenali, že každý deň absolvujeme jednu z nich. Vzhľadom na množstvo všetkých štartujúcich sa neustále pretekalo na všetkých štyroch tratiach s postupným štartom. To znamená, že prví strelci začínali už ráno od 8:30 hod. a poslední dostrieľali niekedy aj o 19:30 hod.

O tom, ktorú trať absolvujeme sme sa dozvedeli vždy ráno v daný deň. Všetky však boli pripravené s ohľadom na to, že na Majstrovstvách Európy sa stretnú tí najlepší z najlepších. Preto nás „bežných“ strelcov zaskočilo, keď sa pred nami objavil terč 3D husi vo vzdialenosti cca 20 metrov. Veľkosť jej najvyššie bodovanej zásahovej zóny je zhruba rovnaká ako necht na malíčku ruky (priemer menej ako 1 cm)! Takýto terč bolo pre nás uspokojením vôbec trafiť a vyhnúť sa hľadaniu šípu niekde v kríkoch.

Druhý deň sa súťažilo na ďalšej trati spôsobom rotácie, teda tí, ktorí začali prvý deň na trati A, presunuli sa na B, z trate B sa presúvali na trať C a tak ďalej. Priebežné výsledky za každý deň organizátor vyhodnotil a podľa nich zostavil skupiny strelcov na nasledujúci deň. Takto bolo zabezpečené, že vo svojej štvorčlennej skupine ste mali výkonnostne porovnateľných strelcov. Zároveň sme tým nadväzovali nové, aj medzinárodné priateľstvá, keďže jeden deň sme mali v skupine strelcov z Rakúska, iný deň zo Slovinska či Holandska.

Na prestížnych pretekoch teda nechýbali ani súťažiaci z klubu 3beč Partizánske. Samozrejme, aj táto súťaž priniesla množstvo víťazov či výborných umiestnení pre náš klub. Predovšetkým to pre nás bola skúsenosť, ktorej padol za obeť týždeň dovolenky, no odmenou bola možnosť zmerať sily s tými najlepšími.

So spokojnosťou v srdci však môžeme tvrdiť, že práca a čas venovaný deťom v klube, ktorý im venuje tréner ale aj rodičia, priniesla svoje ovocie.

Gratulácia patrí všetkým zúčastneným strelcom za ich boj počas majstrovstiev Európy. Pre seniorov a veteránov je veľkým cieľom a úspechom dostať sa do finálového rozstrelu medzi 6 najlepších.

V detských a mládežníckych kategóriách na ME súťažia prevažne strelci z usporiadateľskej krajiny. Je skôr vzácnosťou môcť sa porovnať s rovesníkmi zo zahraničia. Keď však k tomu došlo, naši chlapci a dievčatá sa nezľakli.

V jazdeckom luku (PBHB) bol Samuel Jerguš Rábek druhý za chlapcom z Maďarska a Daniel Mavrák ml. skončil tretí pred ďalším súťažiacim zo Slovenska. Spomedzi devätnástich dospelých lukostrelcov obsadil v tejto divízii Maroš Kolesnáč pätnástu priečku.

V dlhom luku (divízia TRLB - deti) získala titul Michaela Mašlániová po tom, ako porazila súperky zo Slovenska a z Rakúska. Lukáš Hošekmedzi kadetmi v čisto slovenskom obsadení zvíťazil.

Dvaja naši zástupcovia si merali sily v poli dvadsaťjeden lukostrelcov v tejto divízii v kategórii mužov. Peter Mekýš postúpil do finálovej šestice a Miroslav Mašláni skončil štrnásty.

V dlhom luku medzi sedemnástimi veteránmi skončil Róbert Straňák ôsmy, tesne pred bránami finále. Zdravotné problémy ho pripravili o medailu, na ktorú tento rok jednoznačne mal. Dokázal to v druhý deň preteku, kedy v relatívnom zdraví porazil všetkých svojich súperov. Potom sa však opäť prihlásilo zdravie, čo ovplyvnilo jeho výkon tak, ako v prvý deň.

Ivanovi Hudecovi sa podarilo to, čo mu minulý rok ušlo len o vlások. Postúpil do finále. Jeho konečné piate miesto v kladkovom luku (divízia HU) je najlepším umiestnením dospelého lukostrelca z nášho klubu.

Ani tento rok sa dospelým z nášho klubu nepodarilo na majstrovskom podujatí vystúpiť na stupeň víťazov. Nevešiame však hlavy a ani luky nehodíme do žita. Ďalšia možnosť niektorých z nás čaká o rok v Maďarsku na Majstrovstvách sveta v 3D lukostreľbe.