Nový školský rok na začiatku, za oknami sa zjesenieva... a lukostrelci? Sezóna súťaží je v plnom prúde. K svojmu záveru sa však chýli celoročná sériová súťaž Slovenský pohár SLA 2019 v 3D lukostreľbe.

Jeho predposledné, siedme, kolo sa odohralo 14. septembra v lesoch nad malebným mestečkom Bojnice. Počasie bolo ukážkové, ozajstné babie leto. V mestskej časti Dubnica pripravili preteky naši priatelia z klubu Epirus z Prievidze.

„Náročná trať, ale veľmi precízne pripravená, skutočné 3D terénne preteky na úrovni,“ zhodnotil po súťaži predseda LK 3beč Peter Mekýš.

Trať bola naozaj náročná, najmä na techniku streľby, hoci organizátori to neprešvihli s nárokmi na fyzickú kondíciu. Určite aj takáto vyváženosť trate, výborná nálada, krásne počasie, deň príjemne strávený s priateľmi a dobre zorganizované preteky prispeli k celkovej pohode strelcov.

Hoci sa náročnosť trate, prirodzene, odrazila na podaných výkonoch a celkových výsledkoch, snáď nikto zo súťaže v ten deň neodchádzal sklamaný. Úsmevy na tvárach členov LK 3beč však napriek tomu krásne zvýrazňovali získané medaile.

Keďže sa siedme kolo pretekov konalo tak blízko Partizánskeho, odrazilo sa to aj na počte zúčastnených 3bečanov. Na trati sa objavilo 8 dospelých strelcov a 7 detí z nášho mesta. Všetky deti a kadeti rozvíjajú svoj talent v lukostreleckom krúžku CVČ Partizánske.

V divízii BB – deti súťažil Martin Berec a skončil druhý.

V divízii HU – veteráni strieľal Ivan Hudec a zaslúžene získal zlatú medailu. Hodnotu tohto výsledku zvýrazňuje aj fakt, že jednoznačne porazil bronzového z ME vo Varíne, Tibora Levaya. Ivan nastrieľal 5x za 11 bodov a fantastických 11 desiatok. Táto bodová hodnota by mu vyniesla striebro medzi mužmi a tiež ho vrátila do boja o celkový titul v SP 2019.

V divízii PBHB sme mali početnejšie zastúpenie. V kategórii detí sa na prvom mieste umiestnil Samuel Jerguš Rábek, bronzovú medailu si odniesol Daniel Mavrák ml. Medzi mužmi obsadil piate miesto Maroš Kolesnáč. Tento slabší výkon ho môže v celkovom poradí pripraviť o pohárové umiestnenie. Napätie teda pokračuje, rozhodne sa až vo finálovom kole.

Klasicky najpočetnejšia z pohľadu LK 3beč bola divízia TRLB. Medzi deťmi zvíťazil Benjamín Žember. V kategórii kadetov získal zlato Lukáš Hošek. Svojím výkonom by sa nestratil ani medzi mužmi. Za kadetky na súťaž nastúpila Michaela Mašlániová, ktorej sa príliš nedarilo. Tento rok však v tejto vyššej kategórii (kadeti strieľajú z väčších vzdialeností ako deti) strieľa po prvýkrát, preto jej naďalej držíme palce a veríme, že výkony sa budú zlepšovať.

Kategóriu mužov ovládol ziskom prvého miesta Peter Mekýš, ktorý v Bojniciach porazil legendu slovenskej 3D lukostreľby, Štefana Myšiaka, a tiež druhého a tretieho z nedávnych ME. Toto víťazstvo mu vrátilo šancu získať celkový titul v SP 2019. Miroslav Mašláni tu obsadil siedme miesto.

Medzi ženami to takisto bolo pomerne napínavé a na výkonoch sa odrážala náročnosť trate. Mária Pátková skončila na piatom mieste, Barbara Benkovičová na mieste siedmom. V kategórii veteránov súťažil Róbert Straňák, ktorý získal striebro. Ani tento ,,slabší“ výkon ho nepripraví o celkové víťazstvo v SP 2019. Počas celej sezóny totiž zaznamenal už 5 víťazstiev.

V divízii TRRB sme taktiež zaznamenali úspech. V kategórii detí obsadil tretie miesto Matúš Kúdela. V tesnom závese za ním na štvrtom mieste skončil Samuel Chochula, ktorého výkon poznačili zdravotné problémy.

Všetkým našim členom gratulujeme k podaným výkonom a už teraz sa tešíme na finálové kolo série Slovenského pohára SLA 3D 2019, ktoré sa uskutoční v októbri na ďalekom východe, v Spišských Vlachoch. Ešte predtým nás však čaká organizácia a absolvovanie Majstrovstiev Slovenska SLA 3D 2019, na ktoré sa v týchto dňoch usilovne pripravujeme.