Je to pravda. Smutná, ale pravda. Koronavírus napokon obrazne zvíťazil aj nad naším lukostreleckým športom. Hoci je lukostreľba exteriérovou záležitosťou, čísla ohľadom choroby stúpli natoľko, že „stopku“ dostali akékoľvek podujatia či zhromaždenia ľudí vo väčšom počte. Preto zrejme poslednou súťažou, ktorá sa uskutočnila v roku 2020, bolo ôsme kolo série Slovenského pohára SLA v 3D lukostreľbe.

O tom, či sa tohto roku uskutoční aj finálové kolo série, ešte predsedníctvo SLA 3D rozhoduje na základe aktuálnych opatrení vlády SR. V prípade, že sa rozhodnú finále zrušiť, séria bude vyhodnotená po ôsmych kolách. To by mohlo zamiešať karty vo viacerých kategóriách a divíziách, netreba však predbiehať, počkáme si, aký pokyn „zhora“ príde.

V deň konania ôsmeho kola Slovenského pohára SLA 3D sme však ešte nevedeli, že tento pretek bude na dlhšiu dobu posledným. A tak sme si súťaž samozrejme užili ako sa patrí. Všetko prebiehalo v medziach platných protiepidemických opatrení. To znamená žiadne občerstvenie, rúška na tvárach mimo súťaže samotnej či vylúčenie nesúťažiacich účastníkov pretekov.

Preteky sa tentokrát uskutočnili na juhu Slovenska, v Rimavskej Sobote. Zorganizoval ich pre nás Lukostrelecký klub Bašta. Súťaž sa konala 10. októbra 2020 a zúčastnilo sa jej 141 lukostrelcov. Medzi nimi sa, ako obyčajne, vyskytlo aj pár reprezentantov LK 3beč Partizánske.

Korona však úradovala aj v našich radoch. Daniel Mavrák st. mal po predchádzajúcich kolách slušne vypracovaný nábeh na bronzovú celkovú pozíciu. V deň konania pretekov v Rimavskej Sobote však musel ostať v nariadenej karanténe kvôli možnému kontaktu s COVID-pozitívnou osobou. Tak mu šanca na bronzový úspech ušla „vďaka“ pandémii.

Účasti Maroša Kolesnáča však nebránilo nič, v divízii PBHB muži sa umiestnil na piatej priečke. Súťaže sa zúčastnili aj kadeti v divízii TRLB, Lukáš Hošek a Michaela Mašlániová, ktorí sa na súťaže pravidelne (keď korona dovolí) pripravujú v CVČ Partizánske. Keďže ich vo svojich kategóriách koronakríza „obrala“ o súperov, obsadili prvé miesta. Spočiatku sa dobre darilo Miroslavovi Mašlánimu, ktorí v prvej polovici súťaže viedol v bodoch mužskú kategóriu TRLB. Šťastena sa od neho však napokon odvrátila a skončil na piatom mieste. V opačnom garde to mal Peter Mekýš, ktorému sa podarilo obsadiť druhé miesto. V Rimavskej Sobote súťažila aj Barbara Benkovičová, ktorá získala bronzovú medailu.

Vynikajúco sa darilo aj Róbertovi Straňákovi v kategórii veteránov TRLB. Získal zlatú medailu, niet sa však čomu čudovať. Straňák patrí medzi troch najúspešnejších lukostrelcov Majstrovstiev Slovenska SLA 3D v rokoch 2008-2020.

V divízii TRRB nás medzi kadetmi zastupovali Ondrej Škorňák, ktorý skončil druhý, a Veronika Rybanská, ktorá skončila na štvrtom mieste. Obaja spomenutí sa na svoje súťažné výkony pripravujú v CVČ Partizánske.

Nuž, čo na záver. Snáď len si popriať, aby pandémia čím skôr opustila naše končiny a my sme si mohli opäť naplno vychutnať atmosféru súťaží. Veríme, že sa sezóna v roku 2021 opäť rozbehne, nech nám naše luky neslúžia len ako dekorácia obývačiek.