Obmedzenia, lockdown, zákazy. Rok, aký sme nikdy predtým nezažili, zasiahol do všetkých oblastí nášho života a vojde snáď aj do učebníc dejepisu. Lukostreľba nielen v meste Partizánske, ale na celom Slovensku, ba celom svete dostala tvrdý zásah. Napriek tomu, že sa už pár dní tešíme z nového roka 2021, obzrime sa predsa len za tým predošlým. Možno zistíme, že nebol až taký zlý.

Vo februári bola situácia ešte „v norme“. Zúčastnili sme sa prvých Majstrovstiev Slovenska v halovej 3D lukostreľbe. Náš klub reprezentovali štyria lukostrelci, Róbert Straňák získal zlato. Na tieto preteky sme spomínali ešte v máji, po troch mesiacoch protiepidemiologických opatrení súvisiacich s prvou vlnou pandémie koronavírusu. A spomínali sme na ne v optimistickej nálade – opatrenia sa v ústrety letu uvoľňovali a príležitosti na súťaženie sa pomaličky zbierali.

Slovenský pohár SLA v 3D lukostreľbe odštartoval neskôr ako zvyčajne – jeho prvé kolo sa odohralo 13. júna 2020. My sme sa ho zúčastnili v hojnom počte a hoci sme na jar trénovali pomenej, dobré meno nášho klubu ostalo nepoškvrnené. Odniesli sme si cenné kovy i body do celkového hodnotenia súťaže.

V polovici júla sa nám podarilo pripraviť klubovú súťaž, ktorá skôr ako o honbe za víťazstvom bola o pobyte na čerstvom vzduchu či čase strávenom s priateľmi a rodinou. Na prelome letných mesiacov, 1. augusta, sme zavítali medzi ruiny Topoľčianskeho hradu a vrátili sa tak o pár storočí späť. 3bečania sa nenechali zahanbiť ani v tomto prípade a z druhého ročníka „Podhradskej halapartne“ odchádzali ovenčení medailami.

Koniec augusta a začiatok septembra sa niesli v znamení náhradných termínov kôl série Slovenského pohára SLA 3D. Súťaže sa začali rozbiehať a všetci lukostrelci sa snažili čo najskôr nazbierať potrebné bodové skóre do celkového hodnotenia sériového preteku. Už tu bolo možné badať tohtoročný úspech nášho člena, Daniela Mavráka, ktorý si pomaličky, poskromne a trochu neplánovane pripravoval pôdu pre celkové pódiové umiestnenie. Stabilný úspech aj napriek obmedzeniam v organizácií súťaží zaznamenával aj Róbert Straňák.

Na konci septembra sme si ešte vychutnávali exteriérový charakter lukostreľby, strieľali sme na Medzinárodných majstrovstvách Slovenska SLA v 3D lukostreľbe 2020. Darilo sa nám aj na tejto súťaži, aj keď účasť niekoľkých našich členov nebola možná v súvislosti s koronou. Pódiové umiestnenia zaznamenali traja naši lukostrelci. Daniel Mavrák ml. sa stal majstrom Slovenska rovnako ako aj Róbert Straňák. Ivan Hudec skončil tretí. Straňákovi aj tento titul dopomohol k zaradeniu sa medzi troch najúspešnejších lukostrelcov Majstrovstiev Slovenska SLA 3D v rokoch 2008 – 2020.

Na začiatku októbra sme sa ešte držali posledných stebielok nádeje na ako-tak normálne ukončenie sezóny Slovenského pohára SLA v 3D lukostreľbe 2020. Ôsme kolo tejto série bolo však napokon posledným. Okrem neho sa malo konať ešte finále, protiepidemiologické opatrenia však rozkázali inak. Škrt cez rozpočet to spravilo nejednému lukostrelcovi, konečné poradie série mohlo za iných okolností vyzerať úplne inak.

Negatívne to pocítil Daniel Mavrák st. Pred ôsmym kolom súťaže mal vypracovaný nábeh na celkovú bronzovú pozíciu. Stačilo mu udržať sa na posledných pretekoch okolo stupňov víťazov. S čím však nerátal bola korona, ktorá sa mu priplietla do cesty. Kvôli kontaktu s COVID-pozitívnou osobou musel v deň konania ôsmeho kola ostať v nariadenej karanténe. Keďže finálové kolo sa už neuskutočnilo, súperi ho v bodovaní napokon predstihli a Mavrákovi bronz ušiel o jeden jediný bod.

Situácia naopak pomohla Petrovi Mekýšovi, ktorý vďaka zrušenému finálovému kolu v bodovom hodnotení Slovenského pohára SLA 3D predbehol vicemajstra SR a bronzového medailistu z Majstrovstiev Európy Rastislava Sárku zo Stupavy, ktorý si absolvovanie povinného štvrtého kola nechával na zrušené finálové kolo. Benjamín Žember a Daniel Mavrák ml. vyhrali svoje kategórie, Michaela Mašlániová a Lukáš Hošek obsadili strieborné priečky, Ondrej Škorňák skončil tretí a Veronika Rybanská šiesta. Všetci títo mladí lukostrelci trénujú aj v CVČ v rámci krúžku základov lukostreľby. Limit štyroch kôl splnili v kategóriách dospelých ešte Maroš Kolesnáč, Barbara Benkovičová a Stanislav Bočkay.

Situácia sa na jeseň zhoršila natoľko, že sa žiadne ďalšie preteky v roku 2020 nekonali. Tradične sú jednotlivé sezóny prepojené Zimnou ligou, taktiež sériovým pretekom, ktorý sa však zatiaľ neorganizuje, hoci jeho kolá sú naplánované a ich usporiadanie sa prispôsobí aktuálne platným nariadeniam. Bolo by však nefér tvrdiť, že sezóna 2020 bola len obmedzujúca, zlá a nepriniesla do lukostreľby nič nové.

Pod záštitou SLA 3D sa počas jarných obmedzení uskutočnil tzv. Korešpondenčný porovnávací tréning 2020. Ide o strieľanie v domácom prostredí podľa vopred zverejnených podmienok na rovnaký univerzálny terč. Streľba prebieha vo viacerých sériách a každé kolo má vopred stanovené vzdialenosti od terča. Výsledky sa zapisujú do klasických bodovacích tabuliek a následne sa zasielajú na určenú adresu pre celkové vyhodnotenie. Jednotlivé kolá trvajú zvyčajne niekoľko dní až týždeň. Každý tak má dostatok času odstrieľať v pokoji všetky kolá a série v čase, ktorý mu vyhovuje.

Tento formát sa Slovenská lukostrelecká asociácia 3D rozhodla využiť aj počas zimného lockdownu a súčasne platných opatrení a usporadúva Zimnú korešpondenčnú ligu 2020/21. Tak na začiatku roka 2021 nám ostáva iba dúfať, že sa vyčíňanie koronavírusu konečne upokojí a športové podujatia opäť dostanú vytúženú zelenú. Ako vrchol sezóny sú zatiaľ naplánované Majstrovstvá SR na Duchonke pri Topoľčanoch a Majstrovstvá Európy v Maďarsku.