Veru tak. Všetci sa takpovediac vezieme na druhej vlne koronavírusu. Opatrenia na ochranu nášho zdravia sa na nás valia zo všetkých strán, my lukostrelci si však užívame potešenie z exteriérového charakteru nášho športu.

Aj posledné letné dni roka 2020 patrili v rámci 3D terénnej lukostreľby aktívnemu súťaženiu. September sa nám preklopil do svojej druhej polovice a s nimi sa priblížil aj vrchol našej sezóny – Medzinárodné majstrovstvá Slovenska SLA v 3D lukostreľbe 2020.

Tento rok sa prestížne preteky uskutočnili počas víkendu od 18. do 20. septembra. Ich organizáciu si vzal na starosti Archery club Geronimo z Trnavy a za dejisko súťaže organizátori vybrali pekné lesné prostredie rekreačného strediska Planinka pri obci Dechtice.

Hoci sa súťažilo len počas soboty a nedele, usporiadatelia sa inšpirovali už minulým ročníkom 2019 a registráciu na preteky priamo na mieste spustili už v piatok. Tento krok ušetril nervy nielen im, ale aj prichádzajúcim lukostrelcom. Na registráciu sa nečakalo v nekonečnom rade v sobotu pred súťažou a my sme sa mohli naplno sústrediť na naše výkony.

Ako tomu už býva v prípade pretekov o rozsahu medzinárodnej súťaže, aj tu na nás čakali dva lukostrelecké okruhy. Skupiny boli pripravené vopred, a tak stačilo zistiť kam nás zaradili a hurá na trať.

Účastníci pretekov hodnotia kvalitu pripravených okruhov veľmi pozitívne a primerane náročnosti podľa typu súťaže. Predsa len ide o majstrovské preteky, preto by majstri mali ukázať, že si svoje tituly zaslúžia. Zvieratá „pasovali“ do terénu, potrápili sme si techniku streľby i odhad vzdialenosti. V nedeľu popoludní preteky vyvrcholili finálovými rozstrelmi, ktoré napokon určili konečných víťazov v jednotlivých kategóriách a divíziách.

Na tohtoročných Medzinárodných majstrovstvách Slovenska SLA 3D sa zúčastnilo viac než 220 lukostrelcov z celého Slovenska a nechýbali ani zástupcovia LK 3beč Partizánske.Aj náš klub však ovplyvnila koronakríza. Na tieto Majstrovstvá Slovenska sme vyrazili v najmenej početnom zastúpení za posledné tri roky, keďže niekoľko našich členov tvoria gymnazisti z Partizánskeho a ich rodinní príslušníci. Žiaľ, práve na gymnáziu v našom meste bolo pár osobám (nie našim členom) potvrdené ochorenie, a tak sa časť našej základne nemohla zúčastniť pretekov.

Napriek tomu sme však na súťaži rozhodne zanechali stopu LK 3beč Partizánske. V divízii HU nás medzi veteránmi zastupoval Ivan Hudec, ktorý obsadil tretie miesto.

V divízii PBHB v kategórii deti zaznamenal krásny úspech Daniel Mavrák ml., ktorý s prehľadom náskoku takmer stovky bodov získal titul majstra Slovenska. Medzi mužmi nás v tejto divízii reprezentovali Daniel Mavrák, ktorý obsadil siedme miesto a Maroš Kolesnáč, ktorý skončil deviaty.

V rámci divízie TRLB sa v kategórii mužov na piatom mieste umiestnil Peter Mekýš, medzi ženami skončila na štvrtom mieste Barbara Benkovičová. Úspešný bol v kategórii veteránov Róbert Straňák, ktorý získal majstrovský titul.

„Svojich“ máme aj v divízii TRRB. Medzi deťmi obsadila štvrté miesto Viktória Priekalová a len tri body za ňou skončila na piatej priečke Diana Naomi Mulínová.

Ako sme spomenuli, opatrenia hygienikov sa opäť sprísňujú, lukostreľba však má výhodu exteriérovej aktivity. Preto sa môžeme tešiť napríklad ešte na dve kolá série Slovenského pohára SLA v 3D lukostreľbe, ktoré sa odohrajú v októbri v Rimavskej Sobote a Trnovci nad Váhom.

S prípravami teda nepoľavujeme ani po majstrovských výkonoch na Planinke a tešíme sa ešte na zvyšok sezóny. Veríme, že nás vírus nezdolá a neobmedzí viac ako je potrebné.