Áno. Presne takou skúškou si prešli členovia nášho klubu 3beč pri organizácii Majstrovstiev Slovenska v 3D lukostreľbe 2019. Táto súťaž, ako jeden z vrcholov sezóny, sa uskutočnila v dňoch 12. – 13. 10. 2019 v areáli Horského hotela Lomy a v jeho priľahlých lesoch a priestranstvách. Organizovať majstrovské podujatie je pre lukostrelecké kluby každoročne veľkou výzvou.

„Hoci sú to len dva dni, s prípravami sme začali už v januári,“ povedal po súťaži člen výboru vedenia klubu, Miroslav Mašláni, „najskôr potrebujete povolenia od vlastníkov pozemkov, osloviť potenciálnych sponzorov, dohodnúť zázemie v mieste konania a napokon začínate plánovať preteky.“

Majstrovstvá Slovenska sú obľúbeným podujatím, na ktoré sa bežne prihlasuje dvojnásobné množstvo strelcov ako na seriálové preteky počas roka. Súťaž je preto rozdelená nielen do dvoch súťažných dní, ale aj na dve odlišné lukostrelecké trate. Štruktúra pretekov je teda obdobná ako pri európskych či celosvetových podujatiach.

Je to prirodzene aj dvojnásobne viac práce a povinností s tým spojených. „Bez zapojenia väčšiny členov LK 3beč a ich rodinných príslušníkov by sme to nezvládli. Všetkým teda patrí naše obrovské ďakujeme,“ vyjadril sa na margo veľkej ochoty ľudí z klubu priložiť ruku k dielu predseda klubu, Peter Mekýš.

3bečania testovali na týchto pretekoch aj tohtoročnú inováciu, registrovanie súťažiacich už v piatok večer pred zahájením pretekov. „Súťažiaci tak či tak prichádzajú už v piatok, najmä tí zo vzdialenejších kútov Slovenska a zo zahraničia. Tým, že sme registráciu spustili už v piatok, sme si o polovicu odľahčili robotu zo sobotného rána, kedy by nápor lukostrelcov bol dvojnásobný,“ zhodnotil Miroslav Mašláni pozitívne toto rozhodnutie.

Trate pripravovali ostrieľaní členovia LK 3beč, skúsení lukostrelci, pričom dbali na to, aby ich náročnosť zodpovedala úrovni súťaže. Obe trate preverili kondíciu súťažiacich, ako aj ich technické strelecké kvality, čo sa prejavovalo na celkových získaných skóre v jednotlivých divíziách.

„Sme si vedomí niekoľkých nedostatkov, na niektoré sme boli upozornení ešte počas pretekov, a tie následne boli odstránené. Napriek tomu súťažiaci vyjadrovali svoju spokojnosť s priebehom i organizáciou súťaže, čo nás veľmi teší,“ priznal Martin Žember, riaditeľ preteku.

Členov LK 3beč naplno zamestnávali prípravy a organizácia súťaže, no napriek tomu sme sa takmer všetci zapojili aj do lukostreleckého súboja o najcennejšie kovy. Naše snahy a celoročná príprava nevyšli nadarmo. Skoro všetky deti, ktoré sa pripravujú v CVČ, získali cenný kov.

V divízii BB deti obsadil tretie miesto Matej Ciglian z CVČ. Majstrovstvá Slovenska celkom nevyšli Ivanovi Hudecovi, ktorý v divízii HU medzi veteránmi skončil až na piatom mieste. Ide však o konkurenčne veľmi silnú kategóriu skúsených lukostrelcov, kde často rozhoduje jediný bod. Ivan však množstvo svojej energie vložil do prípravy pretekov a stavby tratí, za čo mu patrí vďaka väčšia ako tá v podobe cenného kovu.

Dvoch zástupcov sme mali aj v divízii PBHB kategórie deti. Samuel Jerguš Rábek obsadil striebornú priečku, Daniel Mavrák ml. skončil tretí. PBHB lukostrelcom je u nás medzi seniormi aj Maroš Kolesnáč, ktorý v silnej konkurencii obsadil siedme miesto. Majstrovským titulom tohtoročnú sezónu zavŕšil Jozef Matejov, ktorý medzi PBHB veteránmi získal zlatú medailu.

Prevažná väčšina našich členov súťaží v divízii TRLB. V kategórii detí bezkonkurenčne zvíťazil Benjamín Žember, medzi kadetmi skončil na pomerne tesnom druhom mieste Lukáš Hošek. Lukášovi ku cti slúži fakt, že tri štvrtiny pretekov odstrieľal s jedným, aj to požičaným, šípom.

3bečania mali zastúpenie aj medzi kadetkami, kde svoje šťastie skúša Michaela Mašlániová. Miška túto sezónu strieľa po prvýkrát vo vyššej kategórii a zatiaľ udatne bojuje s veľkými vzdialenosťami. Hoci tentoraz zvíťazila, pretože nemala konkurenciu, netrpezlivo očakáva svoje súperky, ktoré zatiaľ nedovŕšili potrebný vek pre vstup do kategórie kadetiek.

V náročnej konkurencii kategórie mužov TRLB skončil na siedmom mieste Peter Mekýš, jedenástu priečku obsadil Miroslav Mašláni. Mareka Mašlániho po prvom kole zradili šípy, a tak sa rozhodol v súťaži nepokračovať a svoje sily naplno venoval organizačnej stránke podujatia.

Napínavo to až do konca pôsobilo aj v kategórii žien, kde sme mali až dve zástupkyne. Mária Pátková skončila štvrtá po tom, ako jej o pár bodov ušiel bronz, Barbara Benkovičová obsadila siedme miesto. Medzi veteránmi TRLB získal striebornú medailu Róbert Straňák, ktorý takisto časť svojej energie venoval príprave trate, aby bola adekvátne náročná i kvalitná.

V divízii TRRB deti – chlapci získal bronz Samuel Chochula, štvrté miesto obsadil Matúš Kúdela. Medzi kadetkami strieľala Petra Mašlániová a skončila taktiež na štvrtom mieste. V extrémne silnej kategórii mužov TRRB obsadil devätnástu priečku Tibor Mažgut.

„Vôbec by som to tentoraz nebral na medaily či prvé, druhé, tretie miesto. V prípade týchto Majstrovstiev Slovenska sú víťazmi všetci 3bečania bez rozdielu, dokonca aj tí, ktorí nie sú lukostrelcami. Každý kto pomohol a vložil do týchto pretekov kúsok seba, si zaslúži ocenenie omnoho hodnotnejšie než akýkoľvek cenný kov,“ povedal bezprostredne po súťaži predseda klubu LK 3beč Peter Mekýš.

Podujatie o rozsahu Majstrovstiev Slovenska by sa však určite neuskutočnilo bez výpomoci sponzorov a partnerov súťaže. Preto LK 3beč Partizánske týmto ďakuje mestu Partizánske, z ktorého finančnou podporou sme súťaž organizovali, Lesom SR, spoločnosti Glock a Horskému hotelu Lomy za ich ústretovosť a podporu, ako aj všetkým ostatným sponzorom. Tešíme sa, že sú ochotní svoju podporu vložiť do tak výnimočného športu akým lukostreľba jednoznačne je.