Kedysi dávno, v časoch minulých a takmer zabudnutých... áno, aj takto by sme sa mohli dívať na súčasnú situáciu. Veď kto z nás si po takmer troch mesiacoch karantény a preventívnych opatrení ešte pamätá, ako sa nám žilo? Keď sme ešte mohli trénovať na blížiacu sa sezónu lukostreleckých súťaží a po poctivej príprave sa súťaže aj zúčastniť? Že si spomínate iba matne? Tak si tieto časy poďme spolu pripomenúť.

A že pripomenúť vo veľkom štýle. Koncom februára sa totiž v Nitre odohrala súťaž, aká dovtedy u nás nemala páru. Prvé Majstrovstvá Slovenska v halovej 3D lukostreľbe. Hoci preteky sa uskutočnili pred viac než dvoma mesiacmi, mnohí ich stále určite majú v živej pamäti.

Unikátne, prvé, výborne zorganizované a pre mnohých úspešné. Týmito slovami hodnotia súťaž jej účastníci. Organizátorom bol dobre známy LK Hubert Arrows z Trnovca nad Váhom. Pre svoje podujatie si však vybrali možnosť organizovať ho v priestoroch Národného výstaviska Agrokomplex v Nitre.

V dňoch 21. – 23. 02. 2020 tak jedna z výstavných hál Agrokomplexu ožila neopakovateľnou atmosférou lukostreleckých 3D súťaží. Keďže sa preteky konali v rámci výstavy Poľovníctvo, rybárstvo a včelárstvo, prvý deň bol venovaný aj verejnosti – návštevníkom, ktorí si mohli lukostreľbu vyskúšať a dozvedieť sa množstvo informácií o našom obľúbenom športe. Piatok bol tiež dňom, kedy mohli prihlásení účastníci majstrovstiev trénovať na pripravenej trati. Sobota a nedeľa patrili výlučne súťaži, v sobotu strieľali kategórie od modrého kolíka a v nedeľu zas tie od červeného.

Trať mala 28 terčov a, napriek novosti celého formátu pretekov a množstvu súťažiacich, súťaž prebiehala plynulo bez väčších problémov. Najvýraznejšie bola v týchto pretekoch preverená schopnosť lukostrelcov koncentrovať sa na svoj terč a konkrétny výstrel. Z jedného stanoviska sa strieľalo na štyri rôzne terče po jednom šípe. Takýto spôsob strieľania bol zvolený s ohľadom na priestorové podmienky interiéru haly. Po odstrieľaní každej skupiny strelcov nasledoval finálový rozstrel šiestich najlepších.

Nitru máme my 3bečania „na dostrel šípu z kladkového luku :D“. Preto sa aj pár súťažiacich z našich radov rozhodlo novú formu pretekov vyskúšať. Komu by sa predsa nepáčilo strieľať vo februári v teple, so suchými nohami, keď zatúlané šípy nemusíte vyhrabávať spod snehu?

V kategórii PBHB muži nás zastupoval Maroš Kolesnáč a v náročnej konkurencii obsadil dvanáste miesto. Medzi veteránmi v rovnakej kategórii súťažil Jozef Matejov, príliš sa mu však nedarilo a skončil jedenásty.

V kategórii TRLB ženy bola našim želiezkom v ohni Barbara Benkovičová, ktorej sa podarilo prebojovať do finále a obsadiť pekné piate miesto.

Úspech pre 3beč zaznamenal v kategórii TRLB veteránov Róbert Straňák, ktorému sa v tejto skupine silných a skúsených konkurentov podarilo zvíťaziť a domov priviezol zlatú medailu.

Súťažiaci svorne priznávajú, že preteky pre nich boli novou, netradičnou skúsenosťou, radi sa ich však zúčastnia opäť ak sa naskytne takáto možnosť. A čo my ostatní a korona? Neostáva nám iné len čakať, ako sa situácia vyvinie. V týchto dňoch však už badáme prvé pozitívne náznaky v ústrety možnostiam znovu organizovať lukostrelecké podujatia.

Verme teda, že sa už čoskoro všetci stretneme a opäť sa vrhneme do víru strieľania, súťaženia a hlavne vychutnávania slobodného pohybu na čerstvom vzduchu pri športe, ktorý máme radi.